Vintern närmar sig med stegrande kyla och vi vill påminna er om vikten av att använda vår uppvärmning på ett energieffektivt sätt. Genom att göra små förändringar i våra vanor och att vara medvetna om vår energiförbrukning kan vi inte bara minska våra elkostnader utan också bidra till att bevara vår miljö. Här är några enkla tips för att hjälpa oss alla att ha en varm och energieffektiv vinter.
1. Använd termostaten för golvvärme och element klokt och långsamt:
Se till att termostaten är inställd på en behaglig men inte överdriven temperatur. Varje extra grad kan öka energiförbrukningen och elkostnaderna. Låt termostaten ligga på en stabil nivå, så kommer systemet bibehålla en jämn temperatur över dygnet automatiskt. Det kommer ta något dygn innan värmen sätter sig i golv och väggar. Observera att det är ett så kallat trögt system, så alla justeringar tar tid innan de ger effekt. Detta gäller både för att höja temperaturen och för att sänka den.
Tips! Vet du inte hur termostat/golvvärme fungerar? Kika här: Användarmanualer m.m.
2. Slå på värmeåtervinning i ventilationsanläggningen:
Slå på värmeåtervinning på kontrollpanelen för ventilationen. Det är den knappen med dubbla pilar i nedre högra hörnet. Det ska lysa orange för att den ska vara påslagen. Kontrollera också att fönster och dörrar är ordentligt täta för att undvika onödigt värmeläckage.
Tips! Vet du inte hur ventilationsanläggningen fungerar? Kika här: Användarmanualer m.m.
3. Reglera temperaturen när ingen är hemma:
Om du kommer att vara borta en längre tid, sänk temperaturen/termostaten några steg, men stäng inte av golvvärmen/elementen helt. Det är viktigt att bibehålla grundvärmen i byggnaden då en kall lägenhet suger energi från underliggande lägenheter. Alltså, golvvärmen på nedre plan värmer också upp golvet på övervåningarna och vice versa. Stängs någon del av blir det kallt hos grannen.
Låt även värmeåtervinningen på ventilationssystemet vara påslagen, använd lägsta nivån för fläkthastigheten för att minimera ljudnivån för dina grannar. Detta gäller också på sommaren under nattetid vid friskluft (blått ljus).
4. Vädring
Om du upplever det för varmt så är det bättre att ställa om ventilationen till friskluft (att det lyser blått) alt. vädra en kort stund för att sänka temperaturen än att justera termostaterna upp och ner hela tiden. Som sagt har vi ett trögt system samt att byggnaden behöver bibehålla grundvärmen i stommen för att vara energisnål på lång sikt.
5. Använd draperier och gardiner:
Dra för gardinerna på natten för att minska värmeförlusten genom fönstren och dra upp dem på dagen för att låta solen värma upp rummen naturligt. Värmeanläggningen anpassar sig efter rummets temperatur för att bibehålla en jämn temperatur.
När våren kommer sjunker temperaturen i värmesystemet automatiskt med medeltemperaturen. Framåt april/maj stänger vi av uppvärmningen helt tills höstkylan åter drar in.
Vi vill tacka er för att ni deltar i vårt gemensamma mål att vara mer energieffektiva och miljömedvetna. Genom små förändringar i våra vanor kan vi skapa en mer hållbar och ekonomiskt fördelaktig miljö för oss alla.
Om ni har några frågor eller behöver mer information om energieffektivitet och uppvärmning, är ni välkomna att kontakta föreningens styrelse.
Tillsammans kan vi göra skillnad, både för plånboken och klimatet.
Vänliga hälsningar,
Styrelsen
19 130 besökare sedan 2023-04-11